همزمان با ادامه تجاوز نظامی ائتلاف سعودی علیه یمن در چهارمین سال خود، بحران انسانی در این کشور نیز بیش از پیش نگران کننده شده است.
تا پیش از آغاز جنگ همه جانبه علیه مردم یمن از سوی ائتلاف متجاوز سعودی در مارس 2014، یمن از نظر شاخص فقر در میان 177 کشور جهان رتبه 168 مین کشور را داشت و به فقیرترین کشور عربی معروف بود.
حال اما این روزها وضعیت انسانی یمن در نتیجه جنگ تحمیلی از سوی عربستان سعودی به بدترین شرایط خود رسیده و سازمان ملل آن را فاجعه انسانی یمن مینامد.
در عین حال این روزها هشدارها و فشارها علیه جنگ در یمن باعث شده تا مقامات سعودی مدعی توقف درگیری نظامی و بمباران در بخشی از این کشور و آن هم در بندر الحدیده شوند، هرچند به براساس اخبار منتشر شده ادعای توقف جنگ در یمن از سوی ائتلاف متجاوز سعودی تنها یک نمایش تبلیغاتی است چون یک روز پس از این ادعا، منابع خبری از حمله موشکی جنگندههای ائتلاف عربی به یک اتوبوس شهروندان یمنی با حدال 8 کشته در الحدیده خبر دادند.
این شرایط نشان میدهد چشم انداز یمن حتی علی رغم ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر فشار آوردن بر سعودیها برای پایان دادن سریع به حملات، اما همچنان به سوی فاجعهبارتر شدن بحران انسانی موجود در این کشور به پیش رود.
تاکید صلیب سرخ بر راه حل سیاسی یمن
در ارتباط با بحران فعلی در یمن کمیته بینالمللی صلیب سرخ با تاکید بر این که رسیدن به راه حلی سیاسی در یمن خواستهای ضروری است نسبت به ادامه بی توجهیها در یمن هشدار داد.
جی کاربونی، مدیر منطقه خاور دور و خاورمیانه صلیب سرخ در بیانیهای که به منظور اعلام شرایط بحرانی یمن منتشر کرده، گفته است: اکنون در یمن زندگی چیزی به جز ویرانی، گرسنگی و مرگ نیست بنابراین باید در آینده غیر نظامیان از این مشکلات و رنجها رهایییابند. تغییر فوری در یمن یک ضرورت است و ما از طرفهای درگیر میخواهیم به قوانین جنگ احترام بگذارند.
از سوی دیگر «هنریتا فور» (Henrietta Fore) مدیر یونیسف جمعه گذشته با صدور بیانیه ای خاطرنشان کرد، این کودکان یمنی هستند که عواقب جنگ را تحمل می کنند و کودکان به صورت وحشتناکی طی سه سال گذشته از جنگ رنج بردند به طوری که دست کم 6 هزار نفر در این جنگ کشته یا زخمی شدند و بیش از 11 میلیون نفر برای زنده ماندن به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.
به گفته مدیر یونیسف هر 10 دقیقه یک کودک یمنی به دلایلی که می توان از آن پیشگیری کرد از جمله سوءتغذیه و بیماری هایی که با واکسن قابل پیشگیری است جان خود را از دست می دهد.
فاجعه جنگ برای کودکان از سوی سازمان غیردولتی «کودکان را نجات دهید» نیز هشدار داده شده و این سازمان ماه گذشته هشدار داد که گرسنگی در یمن جان پنج میلیون کودک یمنی را تهدید کرده و جنگ در بندر الحدیده این آمار را بالا برده است.
17 میلیون گرسنه در یمن
از سوی دیگر سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در آخرین گزارش خود در ارتباط با یمن اعلام کرده است که حدود هفده میلیون نفر از شهروندان این کشور با خطر گرسنگی شدید روبرو هستند.
همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی میدانی از وضعیت جنگ زدگان یمنی گفته است که بسیاری از خانواده ها در استان حجه برای تغذیه کودکان گرسنه خود به ناچار برگهای درخت مو را می جوشانند.
همه این شرایط حاکی از آن است که وضعیت انسانی در یمن بسیار بدتر از آن چه تصور میشود، میباشد هرچند تا کنون جامعه جهانی اقدام جدی و اساسی برای توقف جنگ و درگیریها علیه مردم یمن را تا رسیدن به نتیجه نهایی دنبال نکرده است.
مقصر کیست؟
با نگاه به وضعیت بسیار بحرانی یمن، نخستین سوالی که پیش میآید در ارتباط با عاملان این فاجعه انسانی است.
جنگ در یمن از فروردین 1394 از سوی ائتلاف نظامی چند کشور عربی به سرکردگی عربستان سعودی آغاز شد. عربستان بهانه خود برای این جنگ را بازگرداندن رئیس جمهور مستعفی و سابق یمن عنوان کرد که چهرهای نزدیک به ریاض است، هرچند شهروندان یمنی بویژه در صنعا وی را به عنوان رئیس جمهور فراری میشناسند. در هر حال عربستان که از قدرت گرفتن جریانهای مقاومت و ضدسعودی مانند انصارالله یمن به شدت هراس دارد، منصور هادی را مهره مناسبی برای اهداف خود در یمن دید، هرچند در نهایت پس از گذشت سه سال عربستان نتوانست به اهداف خود برای تحمیل منصورهادی بر یمن دست یابد، اما جنگ و حملات علیه یمنیها همچنان ادامه دارد.
با این حال عربستان طی بیش از سه سال جنگ علیه یمن، همه بنادر و مبادی ورودی از زمین، دریا و آسمان را محاصره کرد و از آنجا که نزدیک به 90 درصد از نیازهای غذایی و کالاهای اساسی یمن از خارج تامین میشود، لذا محاصره تمام عیار یمن توسط عربستان به بحران انسانی ناشی از فقر و کمبود موادغذایی دامن زد و در واقع یمن را به قحطی و فاجعه انسانی کشاند.
از سوی دیگر ائتلاف سعودی-اماراتی در آخرین اقدامات ضدبشری خود در یمن اقدام به بمباران بندر الحدیده و تلاش برای اشغال این بندر به عنوان تنها گذرگاه ارسال محدود کمکهای بشردوستانه سازمان ملل داشت که هیچ گاه در این ارتباط نیز موفق نشد، هرچند این بندرگاه را به شدت از طریق بمباران ویران کرد.
حتی در آبانماه/عقرب سال گذشته فرجان حق، معاون دبیرکل سازمان ملل بصورت رسمی اعلام کرد که این سازمان از عربستان خواسته است تا بندر الحدیده را برای ارسال کمکهای بشردوستانه باز کند، اما مقامات سعودی هیچگاه به این درخواستها توجهی نداشته و با ادامه محاصره و فاجعه انسانی در یمن، این کشور در حال حاضر بدترین شرایط خود را در نتیجه جنگ تحمیلی از سوی عربستان سپری میکند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10383
تگ ها: